Flix, la contaminació criminal de l’aigua

Els residus de Flix, el Bhopal del Mediterrani occidental

Un exemple clàssic, ERCROS. L’empresa química amb beneficis estratosfèrics, a canvi d’una contaminació descontrolada, i un final conegut: suspensió de pagaments, població enverinada a l’atur, i una impossible descontaminació que haurem de pagar entre tots.

Història prèvia (Modificat de vikipèdia)

El pantà de Flix és un embassament que pertany al riu Ebre, creat per una presa situada al municipi de Flix, que s’estén pels termes de Flix i Riba-roja d’Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre.

L’embassament de Flix té una gran zona degradada al seu litoral meridional. És un pantà molt contaminat pels vessaments químics produïts per l’empresa ERCROS (antiga Erquímia) durant el període del 15 de setembre de 1988 al 28 d’agost de 1993 (demostrat judicialment) i els anys anteriors a cap legislació ambiental. (Abraça el període en què el president de la companyia fou la persona que, posteriorment, es convertiria en Ministre d’Indústria del Govern d’Aznar, del PP, el Sr Josep Piqué, )  Tot això ha fet acumular 700.000m3[1] de residus perillosos a la mateixa vora de l’embassament.

La muntanya de sediments contaminants i de metalls pesants, com ara el mercuri, té un alt contingut de materials tòxics, motiu que ha portat als científics a recomanar no consumir-ne l’aigua com una mesura preventiva. El fang tòxic del Flix afecta a les aigües dels 100 últims quilòmetres del riu Ebre.

Aquest fet propicià un ambiciós pla per extreure i tractar els residus tòxics[2] que s’està duent a terme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *